Cât la sută din creier folosim

d'ale viețiidiverse 0 comentarii

Zilele acestea, la o bârfă mică într-o pauză de masă, a început o discuție pe marginea mitului deja celebru că oamenii folosesc maxim 10% din capacitățile creierului, unii mai puțin, alții nițel mai mult, după posibilități (și moștenire genetică aș adăuga eu).

Ei bine, deși mitul acesta a tot fost dezbătut și mediatizat, destul de mulți încă mai cred povestea cu 10%. Zice-se că cei mai pro naivi au un procent mai mic de utilizare a creierului iar clarvăzătorii, parapsihologii, vrăjitoarele, călugării plutitori, magicienii și, în general, cei cu orice putere „supranaturală” depășesc generos procentajul „standard” (Vă dați seama ce procent de utilizare a creierului avea Superman la cum zbura?).

Ultimele analize imagistice au arătat că, deși pe parcursul unei zi obișnuite nu toate zonele sunt active simultan, creierul uman se folosește de toate aceste zone. Până în prezent nimeni nu a reușit să creeze o hartă completă a creierului cu toate zonele și funcțiile sale însă faptul că ne folosim toate zonele din creier a devenit o certitudine. Dacă ne-am folosi numai 10% asta ar însemna că dacă alterăm orice zonă din afara celor incluse în 10% (mai avem 90% disponibil deci putem fi generoși) teoretic, n-am păți nimic. Practica, însă, ne dovedește că acest lucru nu se întâmplă în realitate (lobotomia vă spune ceva?).

lobotomieautor: jylcat

lobotomie

Să facem un mic exercițiu de imaginație: gândiți-vă că 2 persoane diferite cumpără câte un calculator cu aceleași specificații. O persoană îl folosește pentru lucruri complexe, proiecte, programare, grafică etc. iar cealaltă îl folosește pentru stat pe facebook și solitaire. Deși ambele calculatoare pot executa atât task-uri simple cât și unele complexe, depinde de utilizatorul final modul în care acesta va fi efectiv folosit. Poți sta în fața calculatorului și pierde vremea sau poți lucra la ceva (statul pe facebook nu se pune, da?): ambele serii de activități pot folosi aceleași resurse însă rezultatul final va fi diferit.

Concluzie: ne folosim 100% din capacitățile creierului dar diferența constă în modul cum o facem ;).

Lasă un răspuns


× 1 = doi

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>