Ce-am gătit azi: sushi

mancare japoneza 0 comentarii

sushi time

Ohayou!

Astăzi vreau să vă arăt și vouă ce îndeletnicire am avut azi noapte.

Ca orice otaku, am o slăbiciune pentru mâncarea japoneză și cum la noi se găsește destul de greu… nu mai spun de prețuri…

Azi noapte, înarmată cu notițe (mi-am făcut temele înainte :D), ustensile, cratițe, ingrediente și muuultă răbdare, m-am decis să gătesc ceva japonez. Și nu orice ci chiar unul dintre cele mai cunoscute și apreciate feluri de mâncare: sushi.

Să vă spun drept, nu prea le am eu cu bucatăria și combinatul ingredientelor. Unele persoane zic că fac niște combinații destul de ciudate…

Să revenim :D.

Știați că există mai multe feluri de sushi? Avem: chirashizushi, inarizushi, makizushi, narezushi, nigirizushi, oshizushi și ca să nu o mai lungim, găsiți informații detaliate pe wikipedia.

Rețeta mea (simplă):

Pregătirea orezului:

~ 1 bol orez cu bobul scurt (~300-400 gr)

~ 1 1/2 bol  apă

Orezul l-am clătit bine cu apă rece (de  vreo 3 ori) și l-am lăsat 30 de minute la înmuiat. Apoi l-am  amestecat cu apa și l-am pus la fiert, pe foc mic. Când începe să fiarbă, se amestecă, se acoperă cu un capac și se lasă la fiert pentru 15 minute. După cele 15 minute, se oprește focul și se mai lasă încă 15 minute. Nu se ridică deloc capacul (iese aburul și orezul nu va mai fi la fel de gustos)!

– 50 ml oțet din orez japonez

– 3 linguri zahăr

– 1 lingură sare

Cele de mai sus se încălzesc să se dizolve zahărul. Nu se fierbe pentru că se duce aroma.

Când orezul e gata, se toarnă într-un castron (de preferință un recipient de lemn, nu se folosesc recipiente sau ustensile din metal la amestecarea orezului pentru că acestea pot interacționa cu oțetul și altera gustul orezului) și se amestecă cu oțetul pregătit. Japonezele folosesc un evantai în timpul amestecării pentru a răci mai repede orezul. Am încercat și eu dar îți trebuie ceva îndemânare să faci vânt cu evantaiul și să amesteci orezul în același timp.

prepararea orezului pentru sushi

prepararea orezului pentru sushi

Pentru umplutură:

– somon

– pastă wasabi

– ghimbir murat

– nori (alge)

Cât timp am tăiat peștele, ghimbirul și am pregatit celelalte lucruri de care mai aveam nevoie, am acoperit orezul cu un prosop umed pentru a-i păstra textura.

sushi making

sushi making

Eu am încercat 2 feluri de sushi: nigiri și maki și o tentativă de temaki. Să aveți la îndemână un bol cu apă pentru a putea lucra ușor cu orezul.

Pentru nigiri: am tăiat somonul în felii subțiri, am luat o bucată pe care am pus puțină pastă wasabi și am pus-o deasupra unei bucăți de orez de aceiași dimensiune.

Pentru maki: am pus o foaie verde (nori) pe un prosop de bambus cu partea lucioasă și netedă dedesubt. Am acoperit-o cu orez, lăsând o margine de aproximativ 1 cm. Am pus felii de somon și ghimbir murat tăiat mărunt și am rulat. Se taie cu un cuțit umezit de fiecare dată cu apă pentru că orezul este foarte lipicios.

Rezultatul îl puteți vedea mai jos. Se servește cu sos de soia și ceai verde sau sake.

sushi

sushi

Aaa… cât privește tentativa de temaki… Ei bine, aveam prin bucătărie niște sfeclă roșie în oțet și mi-am zis că ar merge bine cu orez și somon (o altă combinație de-a mea :D). În final arătau mai mult a sarmale decât a temaki…

Pozele nu sunt prea grozave dar sper să vă puteți face o idee.

Ja ne!

 

Lasă un răspuns


6 + unu =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>