Ce-am gătit azi: takoyaki

mancare japoneza 0 comentarii

Takoyaki

Takoyaki

M-ați prins: n-a fost tocmai azi dar așa cum am promis, astăzi vă voi spune cum am făcut takoyaki cu ingrediente „la îndemână” (care se pot găsi în supermarket-uri).

V-am povestit zilele trecute că aveam o poftă teribilă de takoyaki și am căutat ceva ce semăna a tigaie pentru un astfel de preparat (nu suficient de adâncă :(). Rețeta de mai jos e o combinație între mai multe găsite pe internet. Din păcate n-am făcut prea multe poze. Eram prea agitată să nu mi se ardă până să apuc să le întorc și n-am mai avut timp să le pozez :D.

Am folosit:

1 ou

1 lingură sare

1 lingură praf de copt

1 lingură sos de soia

1 lingură pudră dashi (n-am avut și-am folosit 2 linguri sos de pește :D)

200 gr făină

750 ml apă rece

În plus:

– caracatiță fiartă (n-am găsit în supermarket așa că a folosit pui de caracatiță – baby octopus, cam congelat, ce-i drept :D)

– ghimbir murat (beni shoga)

– ceapă verde (konegi)

agedama (2 1/2 lg apă, 1/2 lg vinegar, 2 lg rase făină)

– sos takoyaki, okonomiyaki sau de care vă place (eu am folosit sos de stridii, merge și cu sweet and sour, barbecue ;))

– maioneză

Se amestecă făina cu praful de copt, se adaugă oul, sarea, dashi (sos de pește în cazul meu :D), sosul de soia și se amestecă, Se adaugă treptat apa rece și se amestecă bine ca să nu se formeze cocoloașe.

making of Takoyaki

making of Takoyaki

Pentru agedama se amestecă 2 linguri și jumătate apă, o lingură oțet din orez și o lingură cu vârf făină. Într-o tigaie cu ulei încinsă, se „picură” cu lingura aluatul. Se ia de pe foc atunci când capătă o culoare aurie.

În farfuria din stânga sunt bucățile de caracatiță, ghimbirul murat și vreo 2 creveți care mi-au rămas de la alte preparate pe care am decis să-i „testez”  în aluatul de takoyaki. N-a ieșit rău dar tot cu caracatiță e mai bun :P.

Am încins tigaia, am uns-o cu ulei și am turnat din compoziție până s-a umplut fiecare slot. Am pus apoi în fiecare câte-o bucată de caracatiță, ghimbir murat, agedama și ceapă verde și am mai turnat deasupra puțin aluat (care-a acoperit întreaga suprafață a tigăii). Până să realizez, biluțele mele aproape se arseseră. Mă tot chinuiam eu să le întorc cu bețele chinezești. După vreo câteva „bile” care numai formă rotundă nu aveau, am trecut pe bețe de la frigărui. Alegerea s-a dovedit un succes întrucât, fiind mai subțiri, le puteam înfige cu ușurință în aluat pentru a-l întoarce. „Problema” cu cele 4 sloturi din față ale tigăii care nu se încălzesc cum trebuie s-a dovedit chiar utilă: turnam compoziția în ele și după ce „perpeleam” nițel aluatul cât să capete o formă rotundă, îl mutam în celelalte ca să se rumenească. Dap, n-am putut ține pasul cu bucătarii japonezi la întors takoyaki :P.

Takoyaki se servește cu sos și maioneză. Puteți adăuga și bonito flakes (fulgi de pește uscat – un tip de ton) și aonori (alge verzi-albastre) pudră.

N-au ieșit ele perfect rotunde însă au fost foarte gustoase.

Takoyaki

Takoyaki

Douzo meshiagare!

Lasă un răspuns


9 − sapte =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>