Cum să reții numerele în mod eficient 1 – Peg

d'ale viețiidiverse 3 comentarii

Peg Bundy

Peg Bundy
sursa

Ieri, ziua rezervată pentru învățat, s-a transformat, mai degrabă, în zi de cercetat. Pe scurt: azi am un parțial din istoria Japoniei și voiam să iau notă mare ca să nu fie nevoie să mai repet partea aceasta în sesiune (cine ia notă mare, va da examen numai din ceea ce urmează a se preda și, probabil, se va face o medie).

Evident, leneșă fiind, am încercat să găsesc o alternativă la „tocitul” fără sens, să pot reține cu ușurință orice, fără să fie nevoie să repet la infinit aceleași lucruri.

Istoria Japoniei este destul de interesantă însă, ca orice istorie, este înțesată de ani și de evenimente corelate, drept urmare dacă nu ai o memorie „antrenată”, nu vei reuși să reții mare lucru (iar dacă reușești pe moment, nu știu cât la sută îți vei aminti peste un an, de exemplu).

Ceea ce urmează să vă spun nu e ceva nou. Au spus-o mulți alții mult mai bine înaintea mea iar eu învăț de la ei și dau mai departe.

Cel mai ușor mod prin care poți reține este prin asociere. Harry Lorayne spunea în una din cărțile sale că este destul de dificil să reții numerele întrucât nu le poți asocia foarte ușor. El a atribuit fiecărui număr, un sunet (o consoană):

1T sau D
2N
3M
4R
5 L
6J, CH, SH (toate sunetele scrise aici au aceiași reprezentare fonetică)
7C, K
8 F sau V
9 P sau B
0S sau Z

Ca să fie și mai ușor de reținut, pornind de la reprezentarea fonetică a sunetelor de mai sus, a atribuit câte un cuvânt pentru fiecare cifră:
1Tie (eu mi-am imaginat o cravată roșie la gât)
2Noah (un bătrân cu barbă albă și cu câte o pereche de animale pe lângă el -> 2 animale)
3Ma (o mamă stingând lampa din camera copilului)
4Rye (un pahar de wiskey cu 4 cuburi de gheață, dacă nu vă place băutura, puteți opta pentru pâine cu secară :D)
5Law (o carte într-un tribunal pe care scrie LAW)
6SHoe (un bocanc mare de iarnă, cu bot rotund și șireturi desfăcute)
7Cow (o vacă bălțată)
8 – iVy (iederă multă și verde care urcă pe casă)
9Bee (o albină/bondar uriaș)

10ToeS (degetele de la picioare)

Mie mi s-a părut greoi să rețin numerele pe baza unor cuvinte în limba engleză, cu atât mai mult cu cât lucrurile se complică și apar tot mai multe cuvinte construite pe baza reprezentării fonetice (cum e 10, de exemplu) așa că mi-am construit propria versiune, destul de asemănătoare:

1Teu (o riglă în formă de T)

1 - Teu

1 – Teu
sursa

2Noe (din fericire merge și aici Noe cu câte 2 animale din fiecare specie)

Arca lui Noe

2 – Noe
sursa

3Mi (a 3-a notă muzicală – MI)

3 - Mi

3 – Mi
sursa

4 Rai (aici am făcut o asociere puțin mai ciudată în minte: 4 se mai poate spune în japoneză ca „shi„, denumire evitată întrucât se aseamănă cu cuvântul folosit pentru a muri: „shinu” și cum toată lumea care moare, vrea să ajungă în Rai…)

4 - Rai

4 – Rai
sursa

5 Laie (aici, trebuie să recunosc, e o expresie pe care o folosesc eu, nu tocmai corect: „eee, o laie!”; o altă semnificație este de lână neagră a oilor așa că vă puteți închipui o oaie laie :P)

Sven


4 – Laie
sursa

6Je (nu e tocmai românesc dar mie mi-e ușor să-l rețin) sau Șa

horse-saddle-use

6 – Șa
sursa

7Ceai (o cană cu ceai verde fierbinte)

green-tea-cup

7 – Ceai
sursa

8Vie (vie cu struguri)

vita de vie cu struguri

8 – Vie
sursa

9Baie / Paie (prefer varianta cu baia)

japanese_woman_onsen

9 – Baie
sursa

0 Za

zale

0 – Za
sursa

10ToS (zahăr tos)

cuburi_de_zahar

10 – ToS
sursa

Vă puteți face propriile asocieri însă, odată alese, trebuie să vă imaginați pentru fiecare cifră conceptul folosit și să-l utilizați de fiecare dată pe acela. Cu cât imaginea este mai nerealistă, cu atât veți reține mai ușor. Înainte de a trece mai departe, trebuie să aveți deja asocierile bine întipărite în minte.

Cu cât asocierile sunt mai ilogice, cu atât șansele să-ți amintești sunt mai mari (sunt sigură că vă amintiți multe dintre momentele jenante din copilărie).

Pentru cifre, trebuie găsit un exemplu bazat pe reprezentarea fonetică de mai sus (care să conțină sunetul corespunzător + vocale sau alte consoane ce nu fac parte din reprezentare).

NeRo (împăratul roman) nu ar putea să reprezinte 2 ->avem N + R =>24; în schimb Nai (instrument muzical) este ok pentru că nu avem alte sunete din reprezentarea fonetică de mai sus în acest cuvânt.

Hai să luăm alte exemple:

pisică -> 9 0 7.

școală -> 6 7 5

profesoară -> 9 4 8 0 8

Cu puțin exercițiu puteți da oricărui cuvânt un număr.

Cu puțin mai mult exercițiu, veți putea transforma orice număr într-un cuvânt.

 3 1 3 1 7 -> matematică

Azi nu mai e timp de învățat (îmi place să cred că nu am pierdut timpul aiurea ci că am învățat ceva util ce-mi va folosi cu siguranță mai târziu :D) însă urmează o sesiune plină cu examene și multă informație de reținut. Vă voi povesti și de alte modalități de a reține diferite lucruri sau persoane. De asemenea, în sesiune voi vedea cât de eficientă este această metodă aplicată la istorie.

3 comentarii la Cum să reții numerele în mod eficient 1 – Peg

 • nicu  says:

  Daca inveti numerele (date?) pe baza unor mnemonice, nu tot toceala este?

  PS: prefer si eu varianta cu baia

  PPS: imi place ce ai facut cu 31317, suna aproape ca 31337

  PPPS: hmmm…. parca stiu de undeva nota muzicala, da : http://clipart.nicubunu.ro/svg/symbols/musical_note.svg

 • Yuki  says:

  Ideea era să înveți inițial, pentru fiecare cifră, ce sunet reprezintă ca să poți construi asocieri pornind de la ideea simplă. Când am învățat prima dată, am învățat cifrele, urmând ca pe baza lor să formăm numere. Așa este și aici: un pic de efort pentru a învăța cifrele și apoi totul va veni de la sine :D.
  Referitor la poză: scuze pentru sursă, am modificat acum (am căutat poze random pe google și asta mi s-a părut ok însă era folosită pe alt site și n-am știut că e de la tine din galerie).
  Mie mie se pare grozav că pot face asocieri astfel încât să rețin mai repede orice, mai ales că nu am deloc o memorie bună.
  Oricum partea cu numerele mi s-a părut cea mai dificilă.

 • nicu  says:

  mi s-a parut arbitrara asocierea dintre cifre si sunete, nu stiam cine e Harry Lorayne asa ca l-am cautat pe net: http://en.wikipedia.org/wiki/Harry_Lorayne

Lasă un răspuns


sase − 6 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>