K-pop și X-factor

d'ale vieții 2 comentarii

Andreea la X-factor

Andreea la X-factor

De la X-factor încoace comentariile curg la adresa Andreei, fata care a cântat pop coreean. Motivul e simplu: juriul habar nu avea de acest gen de muzică iar fanii K-pop s-au revoltat de atitudinea xenofobă a acestora. S-o luăm pe rând.

Voi începe cu partea bună a lucrurilor. Îmi place că Andreea a avut curajul să urce pe scenă și să cânte ceva diferit de restul. A vrut să cânte ceva care o reprezintă. Se vede că a avut emoții și nu i-a ieșit așa cum trebuia.

Personal, cred că dacă își alegea o altă melodie (în română sau engleză) avea șanse să meargă mai departe. Din păcate la noi nu este foarte dezvoltată cultura k-pop. Dacă vrei să cânți într-o limbă „diferită”, melodia aleasă trebuie să fie senzațională (la auzul căreia îți dau lacrimile deși nu înțelegi nimic).

Sau Gangnam Style :), un exemplu perfect. Majoritatea nu știe mai mult de „Hei, sexy lady” și totuși a ajuns în topuri.

(Ca o paranteză mai lungă: îmi aduc aminte de o întâmplare din weekend: eram la un curs cu mai multe persoane din medii diferite și am ajuns să vorbim despre muzică, filme și pasiunile noastre. Când a venit și rândul meu și am zis câteva cuvinte despre anime, am primit o reacție destul de rece. Oamenii aceia nu aveau nicio problemă să urmărească peste 2000 de episoade de „Tânăr și neliniștit” însă atunci când am spus că mă uit la un anime de 252 episoade, privirile s-au îndreptat către mine. Știau de Sailor Moon însă nu pricepeau de ce mă mai uit la anime „la vârsta mea” și sigur n-am ce face de pierd vremea așa. Nu are rost să mai spun că nimic din ce spuneam nu avea ecou. Mă simțeam fix ca cei de la „Martorii lui Iehova” care bat din ușă-n ușă întrebând: „L-ați găsit pe Dumnezeu?” atunci când încercam să-mi argumentez poziția față de anime. Degeaba. Dacă n-ai „microbul”, nu-i poți înțelege pe cei din jur.  Oamenii tind să refuze ceva ce nu înțeleg.)

Despre juriu ce pot să zic? Părerea mea e că au cam dat cu bâta-n baltă însă nu e prima dată când mai fac câte-o gafă. Au fost mai multe momente când nu s-au comportat profesionist și nu mă refer numai la reacția față de k-pop. Asta e, se mai întâmplă, get over it. Sunt sigură că dacă mergea mai departe, fanii nu se mai înverșunau așa.

Eu sper ca acest lucru s-o motiveze pe Andreea să devină mai bună și să le demonstreze tuturor că poate mai mult. Oricât de mult i-ar plăcea k-pop la noi nu (se) vinde momentan iar ceva care nu scoate bani nu va fi promovat. Sper s-o revăd anul viitor pe scenă.

Cum trebuia să iasă pe scenă:

http://www.youtube.com/watch?v=Utp1RmFN0ps

Melodia originală:

Bonus (nu mă pot abține :D): versiunea masculină a melodiei japoneze de mai sus.

Enjoy!

2 comentarii la K-pop și X-factor

 • nicu  says:

  am vazut ca zicea ceva pe facebook despre chestia asta, dar cum nu aveam informatii de background, n-am inteles exact ce se intimplase si ca era vorba despre X-factor.
  sint de acord ca nu avea nici o sansa acolo cu K-pop… ar fi trebuit ca cei cu care a vorbit inainte sa o pregateasca moral, sa stie la ce sa se astepte: o experienta, ocazia de a cinta pe o scena, in fata unui public etc. si sa nu spere prea tare.
  mai zic ca daca ea simte ca vrea sa cinte K-pop, atunci sa cinte K-pop, sa nu schimbe stilul pentru ca asta se vinde, dar sa inteleaga ca e un gen de nisa si sa se adeseze acelei nise. e o nisa in crestere, s-ar putea sa ii dea satisfactii artisice indestulatoare (cu cele materiale e alta poveste).

 • Yuki  says:

  Sunt destul de multe detalii de luat în calcul. Cum nu mă pricep deloc la muzică iar la cântat aș putea să mă iau la întrecere cu muzicanții din Bremen, părerea mea nu are importanță.
  Mie mi-a plăcut de ea și cred că are șanse la o carieră muzicală, indiferent de genul abordat.

Lasă un răspuns


9 − = zero

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>