Legenda zodiacului japonez

japonismelegendelegende japoneze 0 comentarii

Tatsudoshi - Anul Dragonuluiautor: kimubert

Tatsudoshi - Anul Dragonului

Pe 23 ianuarie popoarele asiatice au sărbătorit noul an chinezesc sub semnul Dragonului de Apă (care va guverna până pe 9 Februarie 2013). Zodiacul chinezesc a devenit extrem de popular, fiind importat de multe țări. Japonezii au împrumutat și ei calendarul chinezesc sub denumirea de Juunishi.

Juunishi cuprinde cele 12 semne zodiacale: șobolan (ねずみ – nezumi), vaca* (うし- ushi), tigru (とら – tora), iepure (うさぎ – usagi), dragon (たつ –  tatsu), șarpe (へび – hebi), cal (うま – uma), oaie (ひつじ – hitsuji), maimuță (さる – saru), cocoș (とり – tori), câine (いぬ – inu) și mistrețul (いのしし – inoshishi).

Există mai multe legende cu privire la originea celor 12 zodii însă cea de mai jos este cea mai răspândită:

Se spune că demult, Atotputernicul a chemat la el animalele pentru a sărbători Noul An, urmând ca fiecare să primească un dar aparte. Le-a avertizat, însă, că numărul va fi limitat numai la 12 oaspeți așa că vor trebui să ajungă cât mai devreme dacă vor să primească darul. Pisica nu știa detaliile și l-a întrebat pe vecinul său, șoarecele*, când va avea loc acest banchet. Șoarecele, vrând să-și mărească șansele de reușită, a mințit pisica, spunându-i că va avea loc cu o zi mai târziu. 

În ziua mult așteptată, animalele au pornit la drum pentru a transmite urările lor pentru Noul An și pentru a primi darul promis. Șoarecele a călătorit pe spatele taurului până aproape de clădirea unde se ținea banchetul iar când porțile s-au deschis, acesta a sărit înainte și astfel a trecut primul. Atotputernicul i-a încredințat acestuia primul an al zodiacului iar anii următori au fost numiți în funcție de ordinea în care au sosit animalele. 

Pisica, păcălită de  șoarece, a lipsit de la acest banchet și nu a primit nimic. Realizând înșelătoria, aceasta l-a asigurat că în veci nu va avea odihnă și că neamul ei (pisicesc) va vâna întotdeauna neamul lui șoricesc.

figurine jad - zodiacul chinezescautor: Ray Yu

figurine jad - zodiacul chinezesc

Un filmuleț care explică legenda (adaptare):

http://www.youtube.com/watch?v=oXX2sbQESD4

Tatsudoshi (Anul Dragonului) este considerat a fi anul potrivit pentru punerea în aplicare a celor mai îndrăznețe proiecte iar copiii născuți sub acest semn sunt considerați a fi foarte norocoși. Dragonul este considerat un simbol al puterii și este sigurul animal fantastic din zodiac.

Tatsudoshi (Anul Dragonului)autor: Cam Switzer

Tatsudoshi (Anul Dragonului)

De fiecare dată când îmi aduc aminte de zodiac și Juunishi, mă gândesc la Fruits Basket, un anime pe care vă recomand să-l vedeți.

Omae wa dochira juunishi no membaa desu ka?

 
 *ushi = vacă
**traducerea de șobolan, deși comună în limba noastră, nu este foarte exactă întrucât atunci când s-a întocmit zodiacul nu exista un termen care să diferențieze șoarecii de șobolani; 
 

Lasă un răspuns


− 2 = sapte

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>