Tanabata – festivalul stelelor

festival Un comentariu

Tanabata: Orihime si Hikoboshiautor: Mz-D

Tanabata: Orihime si Hikoboshi

Fiind în preajma festivalului stelelor, vă voi împărtăși legenda care stă la baza acestuia.

Tanabata este un festival japonez care se organizează anual pe data de 7 iulie. Originea lui provine dintr-o legendă chinezească: povestea de dragoste a 2 stele, Orihime și Hikoboshi, despărțite de Amanogawa (Calea Lactee).

Tentei, regele cerurilor, avea o fiică, Orihime (sau Vega în engleză). Acesta iubea foarte mult hainele țesute de fiica lui iar prințesa țesea de zor ca să-i facă pe plac tatălui său. Totuși, de la o vreme, Orihime era tristă că lucrând zi de zi, nu avea cum să întâlnească pe cineva sau să se îndrăgostească.

Tentei, văzând că fiica lui se topește pe zi ce trece, i-a propus o întâlnire cu Hikoboshi (Altair), un păstor care locuia în partea cealaltă a Căii Lactee). Aceștia se îndrăgostesc la prima vedere iar regele, văzând cât de fericită este fiica lui, le-a permis să se căsătorească deși Hikoboshi era de condiție modestă.

După ce tinerii îndrăgostiți s-au căsătorit, aceștia au început să-și neglijeze treburile: ea nu mai țesea haine pentru împărăția tatălui ei iar el nu mai avea grijă de turmele de vaci. Mânios, regele i-a despărțit de-a lungul Căii Lactee și le-a interzis să se mai vadă. Însă Orihime nu mai lucra, ci plângea zilnic de dorul soțului ei. Tentei, mișcat de lacrimile fiicei sale, le-a permis să se vadă o singură dată pe an, în a șaptea zi din a șaptea lună, doar dacă ea termina de țesut hainele pentru împărăție.

Prima întâlnire a lor a fost sortită eșecului: Orihime a realizat că nu poate traversa Calea Lactee (numită și râul ceresc) întrucât nu era niciun pod. A plâns atât de mult încât un stol de coțofene au venit și i-au promis că îi vor face un pod din aripile lor ca să poată traversa râul. Astfel, cei doi îndrăgostiți au putut să se revadă, timp de 24 de ore. Totuși, dacă plouă, coțofenele nu pot veni iar ce doi îndrăgostiți vor trebui să aștepte până anul viitor pentru a se putea întâlni.

În această zi japonezii se îmbracă în yukata, împodobesc pomii (bambus) cu decorațiuni și asistă la artificii. Un obicei comun în această zi este ca fiecare să scrie câte o dorință pe o bucată de hârtie colorată (tanzaku) și s-o atârne în pomul dorințelor (un bambus decorat).

Tanabata: Tanzakuautor: jetalone

Tanabata: Tanzaku

Trebuie scrisă doar o dorință, mai multe aduc ghinion. Dacă va ploua în ziua festivalului, dorința nu se va împlini întrucât nici cei doi îndrăgostiți nu se pot revedea. De aceea japonezii se roagă să fie vreme frumoasă ca Orihime și Hikoboshi să se poată revedea. La miezul nopții sau a doua zi, dorințele se ard sau sunt puse să plutească pe un râu.

Există și un cântec tradițional cântat de copii:

Sasa no ha sara-sara (The bamboo leaves rustle)
Nokiba ni yureru (shaking away in the eaves)
Ohoshi-sama kira-kira (The stars twinkle)
Kingin sunago (Gold and silver grains of sand)

 

Câteva imagini:

Tanabata: Decoratiuniautor: jeremydeades

Tanabata: Decoratiuni

Tanabata: Decoratiuni si tanzakuautor: jeremydeades

Tanabata: Decoratiuni si tanzaku

Tanabata: Artificiiautor: neco

Tanabata: Artificii

Tags:  ,

Un comentariu la Tanabata – festivalul stelelor

Lasă un răspuns


noua − 7 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>