Tsukuyomi, Amaterasu & Susanoo

istorieJaponialegende japonezemitologie 0 comentarii

Amaterasu

Amaterasu
sursa

De la ultima noastră „citire” rămăsesem datoare să vă povestesc despre cei 3 frați. Dacă despre Tsukuyomi nu a auzit multă lume, despre Amaterasu sigur ați auzit iar Susanoo este destul de cunoscut printre fanii Naruto. Există mai multe versiuni ale acestor legende iar originea lor se pierde în negura timpului.

Amaterasu și Tsukuyomi au primit în stăpânire cerul. Ei erau frați și soți în același timp (pare-se că zeii nu aveau nimic împotriva legăturilor cu membri familiei). Susanoo fusese trimis să stăpânească pământul. Nu prea era el fericit de decizia asta. La o adică, de ce soră-sa să stăpânească cerul iar el doar pământul ăla amărât? Plus că se zvonea că ar putea fi trimis în tărâmul morților… Cu siguranță lucrurile nu arătau bine iar Susanoo nu era tocmai un zeu din categoria celor care au răbdare.

Legătura dintre Amaterasu și Tsukuyomi nu a durat prea mult. Deși Susanoo avea un comportament mult mai deranjant (tocmai de aia fusese trimis pe pământ), Tsukuyomi avea și mai puțină răbdare. Amaterasu l-a trimis să participe în locul ei la un banchet organizat de zeița mâncării, Uke Mochi.

Uke Mochi (Ōgetsuhime)

Uke Mochi (Ōgetsuhime)
sursa

Această zeiță pregătea mâncăruri deosebite iar toți cei care le priveau îi lăudau măiestria. Firul se strica rău de tot când aflau cum erau făcute… Tsukuyomi, deși bărbat în toată firea, avea un stomac mai sensibil iar când a văzut-o pe zeița Uke Mochi scoțând mâncarea de pe unde apuca n-a mai rezistat și a omorât-o pe loc. Ca să vă faceți o idee: pe unele le scuipa, pe altele le vomita, altele le scotea direct din gură sau din… alte părți ale corpului; oricum ați prins ideea, n-aș vrea să vă „încânt” mai mult :D. Oricât de bine arată mâncarea aia, când te gândești cum a apărut… nu mai poți să mănânci ceva.

Tsukuyomi

Tsukuyomi
sursa

Amaterasu nu a apreciat deloc gestul soțului său. Se pare că ea nu avea un stomac atât de sensibil. Furioasă nevoie mare pe soțul său pentru cruzimea comisă i-a transmis foarte clar că nu mai vrea să-l mai vadă în fața ochilor. Ziua s-a separat de noapte. Așa avem și acum: soarele ziua iar luna noaptea care, cică, nu se mai întâlnesc (aș completa că, de fapt, ambii sunt pe cer dar se evită reciproc :D).

Orice femeie puternică are nevoie de un bărbat puternic pe lângă ea. Nu prea dă bine la imagine să te afișezi la banchetele zeilor de una singură, mai ales după ce tocmai te-ai despățit. Mâine-poimâine te trezești că nu mai ești zeița soarelui ci cine știe ce zeiță obscură că gurile rele le-au spus zeilor ăi mari una, alta despre tine. Drept urmare Amaterasu s-a căsătorit cu celălalt frate, Susanoo care, să fim sinceri, nu prea era nici el ușă de biserică.

Susanoo

Susanoo
sursa

Vestea că Susanoo va primi în stăpânire pământul nu prea l-a încântat deloc. Era iute la mânie (deh, doar era numit zeul mării și furtunii) și se tot gândea el cum să facă să rămână totuși în cer alături de sora sa. Înainte să părăsească cerul, se duse să-și ia rămas bun de la surioara sa de care i se făcuse dor. Amaterasu era nițel suspicioasă însă Susanoo, ca s-o convingă de bunele lui intenții, o provocă la o întrecere. Fiecare dintre ei urma să ia un obiect al celuilalt și să dea naștere la alte zeități. Amaterasu luă sabia lui și dădu naștere la trei zeițe iar Susanoo luă colierul ei și dădu naștere la cinci zei. Amaterasu a concluzionat că ea a câștigat întrucât din colierul ei s-au născut bărbați pe când sabia lui a dat naștere numai la femei. Și frații s-au împăcat pentru moment.

Liniștea de dinaintea furtunii…

Data viitoare vă voi spune cum au ajuns la o înțelegere cei doi frați :).

 

 

 

Lasă un răspuns


2 + = noua

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>